Gymno kaktüs tohum dikimi
Gymnocalycium yani Gymno kaktüs tohumları çok ufak olduğu için ilk aşamada ekimi ve ilk altı ayı çok önemlidir. Gymnocalycium tohumları iyi olgunlaşmış en az 5 yaşını bitirmiş kaktüslerden alınır. Gymnocalycium katüslerin çeşitleri arasında çapraz eşleştirme ile bir çok farklı model ortaya çıksa da bunların en çok tercih edilen Gymnocalycium kaktüs çeşitlerini aşağıda sizinle paylaşacağız. Gymnocalycium kaktüs tohumları patladıktan ve kendini gösterdikten sonra 1 saat nemsiz kalırsa ölür. Bu sebepten dolayı nemlendirdikten sonra tohum kabını nemlendirin ve üstünü ince bir naylon ile kapatın. arada açarak nemi kontrol edin edin ve nemli kalmasını sağlayın. Tohum ekiminden sonra ilk on gün hiç güneş görmeden yemini koruyacak bir alanda kalması sıcaklığın 18/22 derece olması çok önemli. Bu sayede tohum verim oranı % 95 üstüne çıkar ve hızlı gelişme sağlar. Tohumlar yeşerip 2/3 cm çapına gelene kadar yoğun bakım ünitesi gibi davranmak mecburdur. 2/3 cm büyüdükten sonra gelişim çok hızlı olur. Unutmayın kaktüsler aynı zamanda gövdeden beslenen bir bitki grubudur.
Gymnocalycium kaktüs Bakımı
Gymnocalycium kaktüs klima ve kalorifer olan bir alanda yetiştiriyorsanız her al ölmesine hazır olun. Kaktüsler havadar ortamı sever. Klimalı ortam ise sürekli hızlı değişimli hava dalgalarına sebep olduğundan dolayı hızlı bir şekilde kaktüsün ortama ayak uyduramadan yaşamını sonlandırmasına sebep olacaktır.
Bir çok kaynakta Gymnocalycium kaktüsün su isteğinin az olduğu yazsa da bunların ekvator bitkisi olduğunu, ekvatorda sabah saatlerinde bile 40' sıcaklığın olduğunu ve en önemlisi nem oranının % 60'ların üstünde olduğunu unutmamak lazım. Kaktüs bitkisi gövdeden beslenebilme özelliği olduğunu hatırlatmak isterim. Böyle bir bölgede sulama ihtiyacı muhakkak az olacaktır.
Gymnocalycium Kaktüs ihtiyacı olan tüm suyu zaten gövdesi ile nemden karşılamaktadır. Unutmayın sulama dönemlerini siz belirleyeceksiniz ve kaktüs saksısının tamamının sulandığından emin olun. İçinde su birikintisi kalmamasına dikkat edin.
Gymnocalycium kaktüs sulaması
Gymnocalycium kaktüs diğer tüm bitkiler kadar su isteği vardır. Yukarıda da yazdığımız gibi kaktüsü takip ederek su ihtiyacının olup olmadığını anlayabilirsiniz. Yaz aylarında 10 günde bir, kış aylarında 45 günde bir şeklinde sulama yapılabilir. Kış aylarında eğer kapalı alanda Gymnocalycium kaktüs yetiştiriyorsanız eğer daha yakın takip etmeniz gerekmektedir.
Gymnocalycium kaktüs gübre isteği
Gymno kaktüs ilk yıl pek bir gübre ihtiyacı duymaz diyen kaynaklar olmasına rağmen, tohumdan çıkışından tutunda büyümenin her evresinde ihtiyaç duyduğu tüm kaktüs besinini almak için uğraşır. Siz kaktüs toprağınızı hazırlarken yinede mümkün olduğu kadar organik kaktüs gübresi kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede Gymno kaktüs tohumdan çıkar çıkmaz hazır besini bulacak ve strese girmeden hızlı bir şekilde gelişme evresine geçecektir.
Gymno kaktüs saksı değişimi
Gymno kaktüs saksı değişimi yapmak için şu an içinde bulunan saksının küçük olduğuna kanaat getirmeniz gerekmektedir. Saksı değişimi için bir kaç boy büyük saksı modeli değil sadece bir üst büyüklükte saksıya değiştirmenizi özelikle tavsiye ederim. Bu sayede Gymno kaktüs kök oluşumundan daha hızlı gövdeyi oluşturmaya devam edecektir. Tekrar hatırlatmak isterim şu an içinde bulunduğu saksıdan bir üst model saksı ile değiştiriyoruz.
Gymno kaktüs yavru alımı
Gymnocalycium kaktüs'den yavru alımı eğer biraz ilgi gösterip zamanında gübrelerseniz ve kış ayında güzel bir dinlenme zamanı geçirdiyse her yaz ayında bir kaç sefer halinde 20 den fazla yavru alırsınız.
Gymnocalycium kaktüs en çok yavru veren kaktüs modellerinden biridir. Fakat yavruların ekimi ve yaşatılması oldukça zordur ve bir çok köklen dirici hormonunu denememe rağmen bir türlü köklenme olmadı ve aldığımız yavruların hepsi öldü: Gymnocalycium kaktüs den yavru aldığını ve bunları çok kolay köklendirdiğini iddia eden arkadaşlar büyük ihtimal başka modeller ile karıştırıyor, yada orijinal olmayan gymno modellerini köklendirmişlerdir. Koleksiyonluk anaç gymno modelleri köklenme çok zor olmaktadır.
Gymno kaktüs çiçeklenmesi
Gymno kaktüs çiçeklenmesi için ilk önce kaktüsünüzün sağlıklı olması ve besin takviyesini tam zamanında yapmanız ve strese girmemesi önemlidir. Güzel bir kış dinlenmesi ve ilk bahar ile uyanması Gymnocalycium kaktüsün hızlıca büyümesine ve aynı zamanda kaliteli çiçekler ve tohumlar vermesine sebep olacaktır.
Gymnocalycium kaktüs çeşitleri
En çok tercih edilen koleksiyonluk Gymno modellerini bu şekilde sıralayabiliriz.
- Gymnocalycium bruchii
- Gymnocalycium horstii
- Gymnocalycium hossei
- Gymnocalycium Mihanovichii
- Gymnocalycium pflanzii
- Gymnocalycium saglionis
- Gymnocalycium spegazzinii
- Gymnocalycium stellatum
- Gymnocalycium stenopleurum
- gymnocalycium baldianum
- gymnocalycium ragonesii
- gymnocalycium mihanovichii variegata
- gymnocalycium variegata
- gymnocalycium marquezii
- gymnocalycium anisitsii
- gymnocalycium asterium
- gymnocalycium andreae
- gymnocalycium armatum
- gymnocalycium achirasense
- gymnocalycium ambatoense
- gymnocalycium asterium paucispinum
- gymnocalycium amerhauseri
- gymnocalycium alboareolatum